Żur, Żurek, Barszcz biały

38
Żur, Żurek, Barszcz biały
Dzida edukacyjna:

Kilka słów czym różnią się te zupy...

Żur robimy na zakwasie z mąki żytniej razowej (ewentualnie owsianej lub płatków owsianych), można w nim wyczuć otręby razowej mąki.

Żurek robimy na zakwasie z mąki pszennej, zupa ta jest o wiele lżejsza i rzadsza niż żurek, jest także srogo zabielana śmietana (czego w żurze nie ma)

Barszcz biały tradycyjny, gotuje się na wywarze z szynki z dodatkiem grzybów suszonych i białej kiełbasy, zakwaszany dodatkowo jest np. Kwasem ogórkowym (po za zakwasem z mąki pszennej). Żurek i barszcz biały różnią także użyte dodatki.

Reasumując Barszcz biały i żurek to bardzo podobne zupy, wyróżnia się tutaj żur który jest ciężką, zawiesista zupa z otrębami. 

Dziękuję za uwagę i wypierdalam. 

Ps. Na zdjęciu zakwas na żur. 
Obrazek zwinięty kliknij aby rozwinąć ▼
0.11928796768188