Latwe Kimchi

12
Latwe Kimchi
**Składniki:**
- 1 średnia kapusta pekińska
- 1/4 szklanki soli morskiej
- 1 łyżka cukru
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego
- 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego (dla wersji wegańskiej)
- 1-5 łyżek płatków czerwonej papryki koreańskiej (gochugaru), w zależności od preferencji pikantnych
- 4-6 zielonych cebulek, posiekanych
- 1 mała marchewka, pokrojona w paski julienne (opcjonalnie)

**Instrukcje:**

1. **Przygotowanie kapusty:**
- Pokrój kapustę pekińską wzdłuż na ćwiartki, a następnie pokrój na kawałki wielkości kęsa.
- Umieść kapustę w dużej misce i posyp równomiernie solą morską. Wymieszaj, aby dokładnie pokryć.  Odstaw na około 1-2 godziny, mieszając co 30 minut.

2. **Płucz i odcedź:**
- Dokładnie opłucz soloną kapustę pod zimną wodą, aby usunąć nadmiar soli. Dobrze odcedź i odstaw.

3. **Przygotuj pastę:**
- W małej misce wymieszaj cukier, posiekany czosnek, posiekany imbir, sos rybny (lub sos sojowy) i płatki czerwonej papryki koreańskiej. Dostosuj ilość płatków czerwonej papryki do pożądanego poziomu ostrości.

4. **Wymieszaj wszystko razem:**
- W dużej misce wymieszaj odsączoną kapustę z zieloną cebulką i opcjonalnie pokrojoną w paski marchewką.
- Dodaj pastę do mieszanki z kapusty. Użyj rękawiczek, aby dokładnie wymieszać wszystko, upewniając się, że kapusta jest dobrze pokryta pastą.

5. **Fermentacja:**
- Ułóż kimchi ciasno w czystym słoiku lub pojemniku, mocno dociskając, aby usunąć wszelkie kieszenie powietrzne.
- Pozostaw trochę miejsca na górze pojemnika i szczelnie zamknij.
- Pozostaw do fermentacji w temperaturze pokojowej na 1-2 dni, w zależności od tego, jak kwaśne lubisz kimchi. Podczas fermentacji dociskaj kimchi czystą łyżką każdego dnia, aby utrzymać je zanurzone w sokach.

6. **Przechowuj w lodówce i delektuj się:**
- Gdy osiągnie pożądany poziom fermentacji, przenieś kimchi do lodówki. Będzie dalej powoli fermentować w lodówce.
- Ciesz się domowym kimchi
Obrazek zwinięty kliknij aby rozwinąć ▼
0.11309313774109