Orecchiette Pomodoro

26
Nigdy nie wyrzucaj skórek z serów długo dojrzewających, można je dodać do makaronu albo zrobić z nich przekąskę.
Orecchiette Pomodoro
Do tego makaron orecchiette, robią go własnoręcznie stare baby na Bari
Orecchiette Pomodoro
Orecchiette Pomodoro
Dodaj te skórki sera do sosu pomidorowego, gotuj dłuższą chwilę aż sos się zredukuje 
Orecchiette Pomodoro
i proszę, makaron z sosem pomidorowym w nowej odsłonie... 

Ps. Tak jem z kapelusza, tak karmię karły, nie, nie miałem mniejszego talerza... ale sprawdziłem i pojemność to 0,5l, dla średnio ulanego piwniczaka starczy. 
Obrazek zwinięty kliknij aby rozwinąć ▼

Szarpana w tortilce

50
Szarpana w tortilce
Tak się poznaje, że to ten jedyny piwniczak. XD

Eksperymentalnie miast zwykłego karczku a'la kebab postanowiłam wykonać dziś to samo, tylko z szynki. Zaraz będzie "ale szynka jest sucha!", ale też delikatna, więc po bigosie kolejna metoda jak sprawić, by szynka była soczysta. Trzeba z niej zrobić szarpaną wp.
Szarpana w tortilce
Szynę przyprawiłam głównie pieprz i sól/vegeta, odrobina słodkiej wędzonej papryki do smaku. Plastry przełożyłam sowicie cebulą i dałam im 90 minut w 180°C na zaprzyjaźnienie się. Tak, tak przyrządzona szynka byłaby sucha. Więc po tym czasie ją wyciągamy i...
Szarpana w tortilce
Jeb jeb jeb jeb! Szarpiemy sobie widelcami tworząc z mięcha i cebuli jednolitą masę. Dolewamy wody lub rosołku jak akurat stoi na piecu, ugniatamy, żeby mięcho było w płynie i wstawiamy jeszcze tak na 30 minut mieszajac przynajmniej raz w międzyczasie.
Szarpana w tortilce
Korzystając z wolnej chwili warto zrobić sos z jogurtu greckiego, majonezu i tego co tam chcecie - czosnku, ogórków czy jak ja - pieprzowej srirachy. Lokowanie produktu jest ważne - ten jogurt grecki jest rzadki fest. Jak chcecie gęsty sos - kupcie inny. Nadziałam się, więcej tego nie kupię.
Szarpana w tortilce
Szarpana w tortilce
Mmm... sosik pieprzowy!

Teraz wychodzi nasze mięsiwo. Jeśli ładujecie do buły może zostać mokrzejsze, na cienkim lepiej odcisnąć nadmiar płynu z tej aromatycznej, parującej kwintesencji świni!
Szarpana w tortilce
Ponieważ miało być z suróweczkami, a siekanie drobno kapusty to nie jest moje ulubione zajęcie w wolny dzień, to kupiłam gotowca. Jak dla mnie za mało chrzanowe, ale co kto lubi.
Szarpana w tortilce
No i nadszedł ten moment! Składanie tortilki. Na fotkach z sosiwkiem z siekanym czosnkiem.
Szarpana w tortilce
Szarpana w tortilce
Szarpana w tortilce
Zanim zaczniecie krzyczeć, że ser się nie roztopi, to spoiler alert - roztopił się perfekcyjnie na contact grillu, bo mięsko było cieplutkie i szybko zagrzała się cała zawartość wrapa.
Szarpana w tortilce
A oto i efekt końcowy. Fakt, puściło dużo soków, bo i sos wyszedł zbyt lekki i mięsa nie pozbawiałam nadmiaru rosołku no i na koniec dorzuciłam jeszcze przed zwinięciem pikle w plasterkach.
Szarpana w tortilce
Może nie najlepiej, powiedziałabym, że wyszło średnio, czyli zajebiście jak na pierwsze wykonanie nowego pomysłu. No i nadal lepszy i bardziej zwięzły przepis niż na Ania Gotuje.

Wypierdalam spać.
Obrazek zwinięty kliknij aby rozwinąć ▼
0.11320996284485