Zastosowania sosu chrzanowego: przede wszystkim oczywiście ozorki, ale pasuje do prawie wszystkiego: do kanapek, do ryby, jajek, można usmażyć jakiś kawałek mięsa i polać sosem i już jest coś co wygląda jak normalne danie obiadowe, nawet mięso z zupy z tym sosem jest dobre. Najlepiej podawać z tłuczonymi ziemniakami.
Składniki:
Łyżka mąki pszennej.
Łyżka musztardy.
Dwie łyżki masła, najlepiej klarowane, ale w sumie nie ma znaczenia
Kubek 200 ml śmietany gęstej do zupy.
Około dwóch szklanek rosołu (może być z kostki rosołowej, nikt się nie pokapuje, słowo!).
Cztery czubate łyżki chrzanu, najlepiej z bazarku bo te sklepowe to jakieś mdłe.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki trzeba mieć pod ręką bo idzie to błyskawicznie, przyda się również jakieś druciane mieszadło, takie jak do jajek. Całość zajmuje około dwie minuty.
Łyżkę mąki wrzucamy na suchą patelnię i podsmażamy aż się zarumieni, dodajemy dwie łyżki masła, cały czas mieszamy, wrzucamy wielką łychę musztardy (najlepiej żeby była ostra), mieszamy, dolewamy kubas śmietany i szklankę bulionu, mieszamy bo musimy rozmieszać zanim się zagotuje i śmietana zważy, jak się ładnie połączą składniki to wyłączamy ogień (chrzanu nie wolno zagotować bo gorzknieje i robi się chujowy) i wrzucamy cztery wielkie łyżki chrzanu - na bogatości ma być, chrzanu nie żałujemy. Resztą rosołu rozrzedzamy aż nie będzie za gęsty ani za płynny, taki w sam raz.
Smacznego.