Domowy Wypiek

26
Siema Dzięki jakiś czas temu zostałem zapytany przez jednego użytkownika dlaczego nie pracuje w swoim fachu a z zawodu jestem cukiernikiem. Jako iż po szkole jak u większości osób robimy coś innego, dziś stwierdziłem że przypomnę sobie jak to jest w cukiernictwie i pobawię się. Coś mi jednak w głowie zostało po szkole i przygotowałem dziś Ciasteczka Serkowe czyli Pół francuskie. Wielkiej filozofii w tym nie ma , ale jednak robiąc to można sobie kupić tym spokoj od rodziców albo kobity. 

Skladniki:
Mąką 0.5kg 
Maslo 0.5kg 
Ser biały 0.5kg
1 jajko
Przygotowanie.
Mąkę przesiadamy przez sitko ( obowiązkowo) następnie dodajemy ser i zagniatamy. (Ser nie może mieć wody)  Jak ciasto się troszkę zbije wbijamy w to jajo. Formujemy kulkę, posypujemy lekko talerzyk mąką i kulkę na talerzyk do lodówki na noc.
Domowy Wypiek
Domowy Wypiek
Domowy Wypiek
Domowy Wypiek
Domowy Wypiek
Domowy Wypiek
Dodatkowymi produktami które muszą być są, lukier oraz marmolada( najlepiej w słoiku gdyż nie ma dużo wody).
Po wyjęciu ciasta z lodówki dnia następnego należy je rozbić gdyż jest twarde, więc gnieciony je trochę żeby rozbić z zimna. Następnie wałkujemy ciasto na grubość 2 - 2.5 cm kroimy je w rąb i na środek dajemy marmoladę. Ciastka wrzucamy do piekarnika na blaszce z papierem.
Piekarnik musi być ustawiony w przedziale 190-200°c. Pieczemy na oko a nie na czas, gdy ciastka już będą takie rude, lekki brąz wyciągamy z piekarnika czekamy 15 min,lukrujemy i można si3 zajadać ! 
Domowy Wypiek
Domowy Wypiek
Domowy Wypiek
Domowy Wypiek
Prosty przepis który może zrobić każdy Dzidowiec. 

Dzięki i już wypierdalam.
0.041222095489502