Skrzydełka jak kfc
Dzień dobry, ostatni mój przepis na kebab przyją sie z ogólną aprobatą. Teraz kolej na skrzydełka jak kfc, którym nie oprze sie żaden Ni....
Potrzebne składniki:
-1kg skrzydełek
-2 jajka
-mąka, ja wziąłem zwykłą tortową
-papryka słodka 2 łyżeczki
-papryka ostra 1 łyżeczka
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu cayene
- 1/3 łyżeczka czosnku suszonego.
Tak naprawdę z przyprawami można bawić się dowolnie, jak kto lubi. Ja zawsze więcej dodaje papryki ostrej.
Zaczynamy od pokrojenia skrzydełek na 3 części, gdzie te końcówki wyrzucamu lub dajemy psu Admina.
-1kg skrzydełek
-2 jajka
-mąka, ja wziąłem zwykłą tortową
-papryka słodka 2 łyżeczki
-papryka ostra 1 łyżeczka
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu cayene
- 1/3 łyżeczka czosnku suszonego.
Tak naprawdę z przyprawami można bawić się dowolnie, jak kto lubi. Ja zawsze więcej dodaje papryki ostrej.
Zaczynamy od pokrojenia skrzydełek na 3 części, gdzie te końcówki wyrzucamu lub dajemy psu Admina.
Mieszamy te mięcha z samą papryką słodką i ostrą, może być po dwie łyżeczki i zostawiamy.
Do dużej miski wlewamy pół szklanki mleka, wbijamy dwa jajka i przyprawy z listy. Dodajemy z 300g mąki i mieszamy razem. Jeśli konsystencja jaką uzyskamy będzie za bardzo lejąca, to oddajemy mąki, a jak za gęsta, to wlewamy trochę mleka.
Wrzucamy do tej miski nasze skrzydełka, a w drugiej misce przygotowujemy samą mąkę. Ja dodaje do tej mąki płatki papryki chili, aby zaostrzyć panierkę.
Do dużej miski wlewamy pół szklanki mleka, wbijamy dwa jajka i przyprawy z listy. Dodajemy z 300g mąki i mieszamy razem. Jeśli konsystencja jaką uzyskamy będzie za bardzo lejąca, to oddajemy mąki, a jak za gęsta, to wlewamy trochę mleka.
Wrzucamy do tej miski nasze skrzydełka, a w drugiej misce przygotowujemy samą mąkę. Ja dodaje do tej mąki płatki papryki chili, aby zaostrzyć panierkę.
Skrzydełka pojedynczo mieszamy w mące i jak sie uzbiera kilka kawałków, to wrzucamy do gorącego oleju. (Tu polecam frytkownice.)
Smażymy, aż kolor skrzydełek będzie złocisty.
Nie da sie wysmażyć wszystkich skrzydełek za jednym rzutem, dlatego ja wrzucam gotowe skrzydełka do piekarnika na 170°C i smażę resztę.
Smażymy, aż kolor skrzydełek będzie złocisty.
Nie da sie wysmażyć wszystkich skrzydełek za jednym rzutem, dlatego ja wrzucam gotowe skrzydełka do piekarnika na 170°C i smażę resztę.
Dzięki temu, że poleżą w piekarniku to jeszcze dojdą w środku.
Można śmiało wpierdalać, a ja w wypierdalam.
Można śmiało wpierdalać, a ja w wypierdalam.