Waniliowe Ciasto Proteinowe 2.0
Bry, nadal eksperymentuje z przepisem na swoje ciasto proteinowe i udało mi się wreszcie uzyskać ciekawsze wyniki.
Oto aktualna wersja:
1. Odmierzyć 350ml mleka (użyłem mleka 2%), dodać do niego 2 łyżki octu jabłkowego, wymieszać i odstawić na minimum 5 minut, następnie dodać do niego 150ml jogurtu greckiego i wymieszać
2. Odmierzyć 50 ml oleju
3. Odważyć do jednej miski i wymieszać:
-100g WPC 80 Waniliowego Mlekovita
-200g mąki pszennej 500
-170g mąki pszennej 2000
-1/3łyzki sody
-1łyżka proszku do pieczenia
4. W moździerzu rozetrzeć 100g banana
5. Wlać do miski z powyższymi produktami sypkimi odmierzone mleko oraz olej, miazgę z banana i około 50g miodu, wszystko bardzo dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem.
6. Wlać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenie (ja użyłem formy prostokątnej o podstawie 29cm x 11cm)
7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160C (ustawiamy grzanie góra i dół)
8. Pieczemy przez 45 minut
9. Polewamy ciasto obficie miodem Bez wyjmowania go z piekarnika, trzeba to zrobić szybko by temperatura wewnątrz nie spadła za bardzo
+ Można dodatkowo polane ciasto czymś posypać na tym etapie, polecam drobno roztarte orzechy włoskie
10. Pieczemy przez kolejne 10/15 min
11. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
Strukturą ciasta można bardzo łatwo manipulować poprzez zmianę proporcji mąk 500 i 2000. Jeśli damy więcej 500 wyjdzie coś podobnego do chałki a jeśli 2000 to uzyskamy coś ala chleb. Mi najbardziej odpowiada proporcja którą podałem w przepisie.
Oto aktualna wersja:
1. Odmierzyć 350ml mleka (użyłem mleka 2%), dodać do niego 2 łyżki octu jabłkowego, wymieszać i odstawić na minimum 5 minut, następnie dodać do niego 150ml jogurtu greckiego i wymieszać
2. Odmierzyć 50 ml oleju
3. Odważyć do jednej miski i wymieszać:
-100g WPC 80 Waniliowego Mlekovita
-200g mąki pszennej 500
-170g mąki pszennej 2000
-1/3łyzki sody
-1łyżka proszku do pieczenia
4. W moździerzu rozetrzeć 100g banana
5. Wlać do miski z powyższymi produktami sypkimi odmierzone mleko oraz olej, miazgę z banana i około 50g miodu, wszystko bardzo dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem.
6. Wlać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenie (ja użyłem formy prostokątnej o podstawie 29cm x 11cm)
7. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160C (ustawiamy grzanie góra i dół)
8. Pieczemy przez 45 minut
9. Polewamy ciasto obficie miodem Bez wyjmowania go z piekarnika, trzeba to zrobić szybko by temperatura wewnątrz nie spadła za bardzo
+ Można dodatkowo polane ciasto czymś posypać na tym etapie, polecam drobno roztarte orzechy włoskie
10. Pieczemy przez kolejne 10/15 min
11. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
Strukturą ciasta można bardzo łatwo manipulować poprzez zmianę proporcji mąk 500 i 2000. Jeśli damy więcej 500 wyjdzie coś podobnego do chałki a jeśli 2000 to uzyskamy coś ala chleb. Mi najbardziej odpowiada proporcja którą podałem w przepisie.