Solianka
Tradycyjna zupa chłopska ze wschodu - Solianka
Gotowany przez 3h wywar z kilku rodzajów mięs(u mnie żeberka wędzone i zwykłe, kiełbasa i boczek) - gotowane z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem
Po gotowaniu wyjęte kości z żeberek.
Do tego wrzucona paczuszka jarzyn do rosołu(seler,pietruszka,marchew,cebula)
Na patelni podsmażona cebulka, przepuszczony przez praskę czosnek i do tego wrzucone pokrojone w plasterki ogórki kiszone i pieczarki i razem podsmażone. Pod koniec dodany przecier pomidorowy i też podsmażony. Przerzucone do garnka z wywarem i po 5min gotowania wlana woda z ogórków z jednego słoika.
Ja nie doprawiałem ponieważ wyszło idealnie słone i kwaśne. Można doprawić solą i pieprzem lub zabielić śmietaną.
Pozdrawiam i Wypierdalam
Gotowany przez 3h wywar z kilku rodzajów mięs(u mnie żeberka wędzone i zwykłe, kiełbasa i boczek) - gotowane z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem
Po gotowaniu wyjęte kości z żeberek.
Do tego wrzucona paczuszka jarzyn do rosołu(seler,pietruszka,marchew,cebula)
Na patelni podsmażona cebulka, przepuszczony przez praskę czosnek i do tego wrzucone pokrojone w plasterki ogórki kiszone i pieczarki i razem podsmażone. Pod koniec dodany przecier pomidorowy i też podsmażony. Przerzucone do garnka z wywarem i po 5min gotowania wlana woda z ogórków z jednego słoika.
Ja nie doprawiałem ponieważ wyszło idealnie słone i kwaśne. Można doprawić solą i pieprzem lub zabielić śmietaną.
Pozdrawiam i Wypierdalam