Camembert
Hobby
3 l
28
2 sery camembert. Jeden mniejszy bo forma była okej a drugi olbrzymi bo nie miałem już 2 formy i poszedł w formie na goudę. Generalnie wyglądają ładnie i za 8 dni pojawi się pleśń na nich. Dzisiaj będę solil je jeszcze i do lodówki.
Za 8 dni wyślę zdjęcie pleśni.
Co do cheddara to chyba nie dojrzewam go dobrze i robi się trochę twardy. Myśle nad woskowaniem go.
W sobotę będę miał goudę i będę woskowal sery.
Generalnie 11 litrów mleka poszło na camemberta, goudę, korycinski
Za 8 dni wyślę zdjęcie pleśni.
Co do cheddara to chyba nie dojrzewam go dobrze i robi się trochę twardy. Myśle nad woskowaniem go.
W sobotę będę miał goudę i będę woskowal sery.
Generalnie 11 litrów mleka poszło na camemberta, goudę, korycinski