Kurwa ale noob, pierdol się za długo
Humor
2 l
30
Zaciekawieniem i licznymi prośbami postanowiłem się podzielić z wami przepisem na chlebek pszenny z dodatkiem 20% mąki graham 1850.
Przepis podaję na około 10 sztuk chlebków, jeżeli chcecie mnie to dzielicie proporcje na pół. Proste jak jebanie.
Krótkie oznaczenie P znaczy mąka pszenna, W to woda, S to Sól
P750 3.4kg
P1850 0.800kg
W 3.05 KG
S 0.95 grama
Jeżeli prowadzicie w domu zakwas to macie prostą, sprawę. Jeżeli nie to udacie się do najbliższej piekarni i poprosicie ze chce kupić zakwas żytni 10gram wam wystarczy.
Teraz zaczynamy. Jezeli juz macie zakwas to przygotowujemy zaczyn na następny dzień. A robimy tak
P1850 300gram
W 300 gram (woda bardzo letnia)
Oraz gotowy zakwas w ilości 2 gramy.
Mieszamy wszystko dokładnie i dajemy do zimnego miejsca na około 16/18 godzin.
Nastepny dzień
Bierzemy gotowy zaczyn, i mieszany nasze ciasto z ilością 2.6kg wody i czekamy około 30 minut az ciasto zacznie pracować (tu chuju nie dostaniesz podwyżki).
Po dodajemy Sól, trochę wody i mieszamy na wolnych obrotach.
Kiedy się wszystko już wymiesza bardzo powoli dodajemy resztę wody.
Całość powinnismy zamknąć w 12 minutach mieszania a resztę wody powinna być wlana na dwie minuty przed końcem.
Wykładamy ciasto do pojemnika wysmarowanego tłuszczem po czym składamy go co 40 minut przez 4 godziny.
Po tym czasie odstawiamy do zimnego do kolejnego dnia.
W tym następnym dniu formujemy ciasto, ważne jest żeby nie używać mąki, dlatego żeby nie wtłaczać jej do ciasta bo zniszczy to całą hydrację i chleb.
Po uformowanie ciasta i włożeniu go do koszyka czy tam foremki, czekamy około 4h żeby ciasto dostało rozrostu, albo wkładamy do lodówki na 24H.
Pieczemy w okolicach 220/230 stopni przez 30 minut.
I cieszymy się zdrowy chlebkiem. Chlebek ten jest bardzo dobry dla diabetyków bo posiada niższy indeks glikemiczny niz na drożdżach. U nas byl badany i jest wskaznik 50 czyli zaliczna się do bardzo niskiego.
Przepis podaję na około 10 sztuk chlebków, jeżeli chcecie mnie to dzielicie proporcje na pół. Proste jak jebanie.
Krótkie oznaczenie P znaczy mąka pszenna, W to woda, S to Sól
P750 3.4kg
P1850 0.800kg
W 3.05 KG
S 0.95 grama
Jeżeli prowadzicie w domu zakwas to macie prostą, sprawę. Jeżeli nie to udacie się do najbliższej piekarni i poprosicie ze chce kupić zakwas żytni 10gram wam wystarczy.
Teraz zaczynamy. Jezeli juz macie zakwas to przygotowujemy zaczyn na następny dzień. A robimy tak
P1850 300gram
W 300 gram (woda bardzo letnia)
Oraz gotowy zakwas w ilości 2 gramy.
Mieszamy wszystko dokładnie i dajemy do zimnego miejsca na około 16/18 godzin.
Nastepny dzień
Bierzemy gotowy zaczyn, i mieszany nasze ciasto z ilością 2.6kg wody i czekamy około 30 minut az ciasto zacznie pracować (tu chuju nie dostaniesz podwyżki).
Po dodajemy Sól, trochę wody i mieszamy na wolnych obrotach.
Kiedy się wszystko już wymiesza bardzo powoli dodajemy resztę wody.
Całość powinnismy zamknąć w 12 minutach mieszania a resztę wody powinna być wlana na dwie minuty przed końcem.
Wykładamy ciasto do pojemnika wysmarowanego tłuszczem po czym składamy go co 40 minut przez 4 godziny.
Po tym czasie odstawiamy do zimnego do kolejnego dnia.
W tym następnym dniu formujemy ciasto, ważne jest żeby nie używać mąki, dlatego żeby nie wtłaczać jej do ciasta bo zniszczy to całą hydrację i chleb.
Po uformowanie ciasta i włożeniu go do koszyka czy tam foremki, czekamy około 4h żeby ciasto dostało rozrostu, albo wkładamy do lodówki na 24H.
Pieczemy w okolicach 220/230 stopni przez 30 minut.
I cieszymy się zdrowy chlebkiem. Chlebek ten jest bardzo dobry dla diabetyków bo posiada niższy indeks glikemiczny niz na drożdżach. U nas byl badany i jest wskaznik 50 czyli zaliczna się do bardzo niskiego.