Orzechówka

19
Orzechówka
Kolejna nalewka
Orzechówka, bardzo prosta do zrobienia


- Około 20-30 jeszcze zielonych orzechów włoskich przecinamy na pół lub w ćwiartki do dużego słoja
Najlepiej żeby były na tyle wczesne żeby w srodku poza jeszcze białą skorupką było coś na wzór galaretki 
- Co warstwe przesypujemy 2-3 łyżkami cukru
- Gdy skończą się orzechy, zakręcamy słój i odstawiamy na kilka dni w ciepłe i ciemne miejsce.
- Codziennie kilka razy potrząsamy słoikiem żeby cukier mógł swobodnie się rozpuścić 
- Gdy cukier się rozpuści zalewamy całość alkoholem
Może być wódka, może byś spirytus. Osobiście wybrałem około 60% bimber żeby nie był zbyt mocny

Maceracja trwa około 6 miesięcy ale żeby orzechówka faktycznie dostojnie dojrzała musi postać minimum 1,5 roku, a już najlepiej 3 lata

Gdy będę odstawiał macerację wrzucę jeszcze jedno zdjęcie

Jeżeli macie sami chęć zrobić tak prosty przepis to jest to już ostatni dzwonek bo orzechy już zaczynają tworzyć skorupke w środku ale że posiadam późne orzechy to skorupka dopiero pokazuje swój kształt po przecięciu

Wypierdalam
0.042814970016479