Bibimbap - koreańska petarda

20
Bibimbap - koreańska petarda
SKŁADNIKI:

Ryż:
· 150g ryżu kleistego

Sos
· 3 łyżki octu ryżowego
· 3 łyżki mirinu
· 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
· 1 łyżka miodu
· 5 łyżek pasty gochujang
· 2 łyżeczki oleju sezamowego
· 2 ząbki tartego czosnku
· 2 łyżeczki tartego imbiru

Mięso:
· 400g antrykotu wołowego
· 4 ząbki tartego czosnku
· 5 łyżek słodkiego sosu sojowego (np. ketjap manis)
· 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
· 1 łyżeczka octu ryzowego
· 2 łyżeczki oleju sezamowego
· 1 łyżeczka miodu

Grzyby:
· 200g boczniaków
· 100ml octu ryżowego
· 100ml mirinu
· 100ml sosu sojowego
· 2 liście laurowe
· 5 ząbków czosnku
· 1 szalotka

Ogórki:
· jeden ogórek zielony długi
· 1 łyżka soli
· 2 łyżki soku z cytryny
· 2 ząbki czosnku
· łyżeczka płatków chilli

Marchewka:
· 1 duża marchewka
· 2 łyżeczki tartego imbiru
· 3 ząbki tartego czosnku
· 1 łyżeczka sosu rybnego
· 1 łyżeczka papryki gochugaru

Szpinak:
· 300g świeżego szpinaku
· sól
· 2 ząbki czosnku

Kapusta piklowana
· biała kapusta
· sól
· ocet jablkowy
· cukier
· 5 kulek ziela angielskiego
· 3 liście laurowe
· 2 łyżki cukru
· 4 goździki

Dodatki:
· jajko
· czarny sezam
· kiełki rzodkiewki

PRZEPIS:

Ryż płuczemy na sitku pod bieżącą wodą do czasu aż lecąca woda przestanie być mętna.
Ryż gotujemy w proporcji ryż-woda 1-1.25. Ryż z wodą wrzucamy do zimnego garnka i stawiamy na mocny ogień, do czasu gdy zacznie się gotować. Następnie przykrywamy i zmniejszamy ogień na niski-średni i gotujemy przez 10 min.
Po upływie tego czasu wyłączamy palnik i trzymamy pod przykryciem przez kolejne 10 min.
Wszystkie składniki sosu przekładamy do miski i bardzo dokładnie mieszamy.
Mięso kroimy w cienkie paski w poprzek włókien, dodajemy wszystkie składniki marynaty i zostawiamy na godzinę w lodówce (najlepiej na całą noc!).
Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy na mniejsze paski. Składniki zalewy wrzucamy do garnka i podgrzewamy (nie gotujemy!). Grzyby smażymy na złoto na głębokim oleju. Następnie wrzucamy do zalewy i odstawiamy na bok na co najmniej godzinę (tu również najlepiej zostawić je na całą noc).
Ogórka tniemy na plasterki o grubości około 0,5cm. Wrzucamy do miski i zasypujemy solą. Po chwili, gdy zaczną puszczać wodę płuczemy je i odsączamy.
Dodajemy resztę składników i mieszamy.
Marchewkę tniemy w cienkie słupki (julienne) i łączymy z resztą składników.
Szpinak podsmażamy na patelni z czosnkiem i solą.
Mięso smażymy partiami na bardzo mocno rozgrzanej patelni.
Smażymy jajko sadzone podlewając białko gorącym olejem tak, aby się ścięło a żółtko pozostało płynne.
Do głębokiego talerza nakładamy ryż, następnie po okręgu wszystkie wcześniej przygotowane składniki. Na samym środku ląduje jajko.
Polewamy sosem i dekorujemy sezamem i kiełkami.
0.053210973739624