GoodFood

16
Czołem dzidowcy.

Chciałbym wam dzisiaj zaprezentować przepis na grochówkę taką, że nawet czteroletnie kaszojady wołają o dokładkę.

Siadajcie i słuchajcie.

Oto niezbędne składniki, bez proporcji, bo mi się nie chce, wpierdol ile uważasz:
-groch
-wędzone żeberka
-wędzony surowy boczek
-kiełbasa
-ziemniaki
-marchewka
-seler
-pietruszka
-czosnek
-cebula
-liście laurowe
-ziele angielskie
-jałowiec
-majeranek
-pieprz
-sól

Przejdźmy do rzeczy.

Wpierdol liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz w ziarnach, czosnek i wędzone żeberka do wody i gotuj na takim ogniu, żeby pyrkało przez godzinę.
GoodFood
W międzyczasie usmaż boczek na złoto, dodaj kiełbasę i smaż jeszcze przez chwile. Następnie oddziel mięso od tłuszczu, mięso odłóż na talerz, a tłuszcz na patelnie.
GoodFood
Usmaż elegancko cebulkę i też ją odłóż rozdzielając ją od tłuszczu. 

*W razie potrzeby dodaj tłuszczu z jakiegoś zwierzęcia.
*Smaż wszystko rozsądnymi partiami.
GoodFood
GoodFood
Teraz usmaż marchewkę.

Następnie usmaż pietruszkę.

W następnej kolejności smaż seler.

I ziemniaki.

Pewnie minęła godzina gotowania mięsiwa. Wyciągnij żeberka i wpierdol uprzednio wypłukany groch. Niech pyrka.
GoodFood
Weź żeberka i obierz je z mięsiwa. 
Miesiwo posiekaj nożem lub maczetą.

Nadszedł czas na wpierdolenie wszystkiego do gara. Na wolnym ogniu niechaj pyrka. Stopniowo dosalaj. Dodaj zmielony pieprz. 15 minut przed końcem wzbogać miksturę majerankiem.
GoodFood
GoodFood
GoodFood
Protip:
Jeśli chcesz wpierdolić swoją grochówkę do słoika to zastosuj poniższy hint, aby uniknąć ujebanego gwintu.
GoodFood
Wuala. Oto grochówka taka, że dupe urywa.

Wypierdlam żreć.
Obrazek zwinięty kliknij aby rozwinąć ▼

Solianka

19
Solianka
Solianka
Tradycyjna zupa chłopska ze wschodu - Solianka

Gotowany przez 3h wywar z kilku rodzajów mięs(u mnie żeberka wędzone i zwykłe, kiełbasa i boczek) - gotowane z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem
Po gotowaniu wyjęte kości z żeberek.

Do tego wrzucona paczuszka jarzyn do rosołu(seler,pietruszka,marchew,cebula)

Na patelni podsmażona cebulka, przepuszczony przez praskę czosnek i do tego wrzucone pokrojone w plasterki ogórki kiszone i pieczarki i razem podsmażone. Pod koniec dodany przecier pomidorowy i też podsmażony. Przerzucone do garnka z wywarem i po 5min gotowania wlana woda z ogórków z jednego słoika.

Ja nie doprawiałem ponieważ wyszło idealnie słone i kwaśne. Można doprawić solą i pieprzem lub zabielić śmietaną.

Pozdrawiam i Wypierdalam
Obrazek zwinięty kliknij aby rozwinąć ▼
0.11431193351746