Kolekcja X Karta A5

6
Karta A5 - Ukazała się jako trzecia, nie bez powodu. Niedługo może powiem więcej na ten temat jeśli będzie trzeba.

Skrzyp polny.

"Wywar ze skrzy­pu po­lne­go jest bo­ga­tym źró­dłem wi­ta­min i związ­ków mi­ne­ral­nych, w tym przede wszyst­kim – krze­mu, tak waż­ne­go dla do­brej kon­dy­cji wło­sów, skóry i pa­znok­ci. Wy­cią­gi ze skrzy­pu po­ma­ga­ją w utrzy­ma­niu pra­wi­dło­we­go funk­cjo­no­wa­nia ukła­du mo­czo­we­go i ła­go­dzą po­draż­nie­nia skór­ne. Jak dzia­ła­ją i na co jesz­cze można sto­so­wać wy­wa­ry ze skrzy­pu po­lne­go?

Już w sta­ro­żyt­no­ści znany był do­bro­czyn­ny wpływ her­bat ze skrzy­pu na czło­wie­ka. W zio­ło­lecz­nic­twie wy­ko­rzy­stu­je się ziele skrzy­pu, które bo­ga­te jest w takie sub­stan­cje, jak: fla­wo­no­idy, kwasy or­ga­nicz­ne, sa­po­ni­ny, al­ka­lo­idy, fi­to­ste­rol, fe­no­lo­kwa­sy. Po­nad­to aż 10% ziela skrzy­pu sta­no­wią sole mi­ne­ral­ne, wśród któ­rych istot­na pod kątem zdro­wot­nym jest wy­so­ka za­war­tość krze­mion­ki, fla­wo­no­idów i soli po­ta­so­wych.

Jak her­ba­ty ze skrzy­pu wpły­wa­ją na zdro­wie?
Wie­lo­kie­run­ko­we dzia­ła­nie ziela skrzy­pu wy­ni­ka ze współ­dzia­ła­nia wielu sub­stan­cji ak­tyw­nych wcho­dzą­cych w jego skład. Dzię­ki wy­so­kiej za­war­to­ści fla­wo­no­idów skrzyp ma wła­ści­wo­ści mo­czo­pęd­ne i usuwa nad­miar mo­cza­nów z or­ga­ni­zmu. Dzię­ki wy­so­kiej za­war­to­ści krze­mu, re­gu­lar­ne picie na­pa­rów z ziela skrzy­pu wzmac­nia włosy i pa­znok­cie, a od­wa­ry z tej ro­śli­ny warto wy­ko­rzy­stać do okła­dów na owrzo­dze­nia, po­pa­rze­nia, stłu­cze­nia i trud­no go­ją­ce się rany. Sub­stan­cje czyn­ne skrzy­pu nie tylko wspo­ma­ga­ją re­ge­ne­ra­cję uszko­dzo­nych tka­nek, ale także uszczel­nia­ją na­czy­nia krwio­no­śne i prze­ciw­dzia­ła­ją obrzę­kom.

Sub­stan­cje czyn­ne za­war­te w zielu skrzy­pu dzia­ła­ją ścią­ga­ją­co i re­ge­ne­ru­ją­co na skórę. Mają także wła­ści­wo­ści zwięk­sza­ją­ce od­por­ność na­skór­ka na szko­dli­we czyn­ni­ki śro­do­wi­sko­we. Związ­ki krze­mu po­pra­wia­ją ela­stycz­ność na­skór­ka, tkan­ki łącz­nej i błon ślu­zo­wych."

- Herbapol Poznań


Zebrany skrzyp można oczywiście wykorzystywać "na świeżo", ale wygodniejszy w przechowywaniu i prawie tak samo wartościowy jest suszony.

Skrzyp powinniśmy suszyć w cieniu, w temperaturze około 35°C. Gdy stanie się delikatny i kruchy to znak, że można go umieścić w papierowym woreczku bądź koszyczku.

Z ilością stosowanego skrzypu nie powinniśmy przesadzać ponieważ zawiera on w sobie enzymy, które pozbywają się z naszego organizmu cennych witamin z grupy B.

Pamiętajmy też o tym, że działanie skrzypu jest wynikiem długoterminowego wykorzystywania jego wartości zielarskiej.
Innymi słowy, nie oczekujmy, że po pierwszym wypiciu naparu staniemy się okazami zdrowia. Musimy go konsekwentnie stosować - dzień po dniu, tylko wtedy możemy podziwiać i czuć korzyści z tego dla nas płynące.

Herbata ze skrzypu - liście suszonych ziół (około 2 łyżeczki) zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem 15 minut.
Odcedzamy i pijemy 2-3 razy dziennie.

Napar ze skrzypu - ziele zalewamy wodą w małym garnku i gotujemy przez 10-15 minut.
Kolekcja X Karta A5
0.041329145431519