Bigos…
"idą święta, idą święta, w rzeźni kwiczą już zwierzęta..." cytując Big Cyca
Więc zrób sobie bigos... przepis na bigos jest jak dupa czyli każdy ma swoją (swój)...
Więc zrób sobie bigos... przepis na bigos jest jak dupa czyli każdy ma swoją (swój)...
3kg kiszonej kapusty
1kg kapusty białej
2 kg mięsa (można dać co się ma, ja polecam bardziej tłuste mięso niż schab)
1-2 pęta kiełbasy jałowcowej
Ok. 30dag boczku wędzonego
2-3 garści suszonych grzybów
3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
(Weź kup coś lepszego niż kadarka czy fresco)
2 cebule
1 główka czosnku
Ok. 100g wędzonych suszonych śliwek
1 puszka dobrych pomidorów
Przyprawy:
1 łyżka Ziela angielskie
2 łyżki wędzonej papryki
1 łyżka owoców jałowca
2szt. Kory cynamonu
3 łyżki majeranku
1 łyżka kminku
5 liści laurowych
Sól i pieprz do smaku
Jak to zrobić... tutaj też każdy ma swoją rację...
Dzień 1:
Ja kroję kapusty, wrzucam do gara i zalewam wodą.
Wpierw wytapiam boczek, potem mięso a na koniec cebulę i wszystko do gara z kapustą... gotuję to na wolnym ogniu 3h
Dzień 2:
dolewamy wody lub np. Bulionu według potrzeby, zagotowujemy, Dodajemy grzyby, śliwki i puszkę pomidorów - gotujemy 2h mieszając od czasu do czasu
Dzień 3:
Dodajmy przyprawy i gotujemy 1h.
Koniec, gotowe i smacznego!
1kg kapusty białej
2 kg mięsa (można dać co się ma, ja polecam bardziej tłuste mięso niż schab)
1-2 pęta kiełbasy jałowcowej
Ok. 30dag boczku wędzonego
2-3 garści suszonych grzybów
3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
(Weź kup coś lepszego niż kadarka czy fresco)
2 cebule
1 główka czosnku
Ok. 100g wędzonych suszonych śliwek
1 puszka dobrych pomidorów
Przyprawy:
1 łyżka Ziela angielskie
2 łyżki wędzonej papryki
1 łyżka owoców jałowca
2szt. Kory cynamonu
3 łyżki majeranku
1 łyżka kminku
5 liści laurowych
Sól i pieprz do smaku
Jak to zrobić... tutaj też każdy ma swoją rację...
Dzień 1:
Ja kroję kapusty, wrzucam do gara i zalewam wodą.
Wpierw wytapiam boczek, potem mięso a na koniec cebulę i wszystko do gara z kapustą... gotuję to na wolnym ogniu 3h
Dzień 2:
dolewamy wody lub np. Bulionu według potrzeby, zagotowujemy, Dodajemy grzyby, śliwki i puszkę pomidorów - gotujemy 2h mieszając od czasu do czasu
Dzień 3:
Dodajmy przyprawy i gotujemy 1h.
Koniec, gotowe i smacznego!